Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je nakon sastanka u vezi sa poslovanjem Agrokora, da Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. ,,Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja”, rekao je ministar.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Formiran ministarski tim za rešavanje Agrokora

On je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.,,Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna”, iyjavio je on.

,,Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme”, rekao je Ljajić.

On je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks spercijalis jer je zakon dovoljno jasan.
,,Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije”, rekao je Ljajić.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji.

Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hravtske u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja celog Agrokor koncerna.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page