Tekst preuzet iz lista Dnevnik

Predsednik novosadskog Gradskog odbora SDP Srbije i šef odborničke grupe SDP Srbije – Zelena stranka u Skupštini grada Dejan Kovač smatra da je protekla godina bila uspešna za gradsku vladu, predvođenu Milošem Vučevićem, i da se vidi kontinuitet u sprovođenju započetih reformi.
– Što se tiče gradske vlade, vidim kontinuitet u njenom radu– kaže Kovač. – Nastavljeno je rešavanje nagomilanih problema iz ranijeg perioda, nastavljeni su razvojni projekti u industrijskoj zoni „Sever 4”, otvaraju se nova radna mesta, rešava se problem Apotekarske ustanove i JKP „Stan”… Gradonačelnik je najavio rešavanje i problema Spensa. U ovu godinu dana veliki broj javnih komunalnih preduzeća se oporavio, počelo da posluje i s dobiti, i mislim da je ono što je planirano i ostvareno. Smatram takođe važnim to što Grad nastavlja sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtiićima, grade se novi kapaciteti predškolske ustanove i zgrade Hitne pomoći i Muzičke škole, završava se izgradnja sportskih hala u Petrovaradinu. Sve što je bilo najavljeno, i sprovodi se. Mislim da je protekla godina bila zaista plodna.

Kako biste ocenili atmosferu u Skupštini grada, kakav je odnos između koalicionih partnera u vladajućoj većini?

– Saradnja između koalicionih partnera koji čine većinu u gradskom parlamentu je odlična. Svi radimo, bez obzira na to što većinu čini veliki broj partija različitih opredeljenja. Opozicija vrlo često deluje destruktivno, čini mi se da bi da prekine rad Skupštine grada da bi napravila sebi prostor za političko delovanje. Opozicija vrlo često dovodi u pitanje nastavak rada parlamenta i obesmišljava svaku raspravu neargumen-

tovanim primedbama i iznošenjem detalja iz privatnog života odbornika i članova gradske vlasti. Nadam se da nećemo nastaviti u takvom tonu i da će predlozi opozicije u budućnosti zaista biti konstruktivni.

Imali ste u petak sastanak s gradonačelnikom, o čemu je bilo reči?

– Pričali smo o Spensu, kako ćemo rešavati probleme Sportsko-poslovnog centra Na tu temu smo imali već više sastanaka, mislim da je sad pravi trenutak da odredimo u kojem pravcu će Spens razvijati. Gradonačelnik je najavio rešavanje tog problema, a on drži reč.

Šta će biti sa Spensom?

– Mora da se nađe strateški partner, koji bi zajedno s Gradom ulagao u objekat. On je zaista grandiozan za naše uslove, ali traži velika ulaganja da bi se uveli novi sadržaji, a postojeće na neki način unapredili. Spens je svojevremeno građen za Svetsko prvenstvo u stonom tenisu, tada su uslovi bili drugačiji što se tiče cene energenata, kao i odnosa dražve prema takvim objektima. Jer, tako grandiozni objekti se grade da bi se pokazala snaga nekog društvenog uređenja. Sad su uslovi drugačiji i, s obzirom na to da objekat troši previše energije, neophodno je u narednom periodu naći strateškog partnera i uložiti u njegovu rekonstrukciju. Svota nije mala i ova vlast, kao odovorna vlast, zaista odmerava svaku investiciju koja će se raditi. Bilo bi neozbiljno da uložimo desetine miliona evra u rekonstruisanje zgrade, a s druge strane, primera radi, nismo u stanju da izgradimo vrtić. Zato je neophodno naći strateškog partnera.

Gradski odbor SDP Srbije je u ranijem periodu često imao razne akcije za rešavanje problema ugrožene populacije građana. Imate li u planu neku novu akciju?

– Planiramo, i cilj nam je da Novi Sad bude prvi grad u Srbiji koji će sve svoje javne ustanove prilagoditi osobama s invaliditetom. To bi trebalo da uradimo s obzirom na dve značajne titule grada – da je evropska prestonica kulture i mladih – svi prostori u kojima će se odvijati ti događaji treba da budu prilagođeni osobama s invaliditetom. To je trenutno ono što nas okupira i o čemu razmišljamo. Nama je takođe cilj da se Petrovaradin dalje razvija, izgradnja sportske hale je prvi korak, nadam se da će i „Žeželjev” most biti uskoro završen i time se konačno otvara mogućnost da se podgrađe zatvori za saobraćaj. To bi omogućilo da se stanovnici podgrađa bave preduzetništvom i da u taj deo grada dođu hotelski lanci i da na neki način Petrovaradin postane centar turizma Novog Sada. Sada se potencijali Gradića nedovoljno koriste.

SNS korektan politički partner

Nedavno ste oformili odborničku grupu u Skupštinu grada sa Zelenom strankom. Da li ste zadovoljni funkcionisanjem odborničke grupe?

– Tek smo na početku. Kad smo oformili odborničku grupu sa Zelenom strankom, pošli smo od zajedničkih interesa, ciljeva i nekih naših programskih načela. Naravno, obe partije su podržale gradsku vlast, politiku koju vode Miloš Vučević i Srpska napredna stranka. Smatramo da gradska vlast zaista dobro funkcioniše i sve što smo se dogovorili pre izbora, poštuje se. Imamo korektnu saradnju sa SNS-om, koji se pokazao kao korektan politički partner. U narednom periodu očekujem da će odbornička grupa koji predvodim imati mnogo aktivnije učešće u Skupštini grada, pogotovo na pitanjima socijalne zaštite i životne sredine, i daćemo svoj doprinos kod donošenja novih propisa.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page