Ljajić o prebrojavanju glasova iz Novog Pazara: Očekivao sam bar izvinjenje

//Ljajić o prebrojavanju glasova iz Novog Pazara: Očekivao sam bar izvinjenje
­
Predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je da postoje najmanje dva razloga zašto je Novi Pazar odabran kao glavna tema u priči o navodnoj izbornoj krađi i da je nakon prebrojavanja glasova pred kamerama očekivao bar izvinjenje

Ljajić o prebrojavanju glasova iz Novog Pazara: Očekivao sam bar izvinjenje

Predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je danas da postoje najmanje dva razloga zašto je Novi Pazar odabran kao glavna tema u priči o navodnoj izbornoj krađi i da je nakon prebrojavanja glasova pred kamerama očekivao bar izvinjenje, ali su umesto toga, kaže, usledila nova sumnjičenja.

 – Prvo, za građanski deo javnosti bilo je veliko iznenađenje što je Vučić dobio toliki broj glasova u Sandžaku. Niko od njih nije očekivao takav izborni rezultat, verujući po definiciji da ti glasovi pripadaju nekoj građanskoj opciji. Oni su zaboravili da su vlasnici tih glasova zapravo građani, koji se rukovode i stavovima stranaka koje artikulišu njihov interes – kazao je Ljajić.
Drugo, naveo je Ljajić, „za lažno građanski, a u suštini nacionalistički deo javnosti“, trebalo je stvoriti utisak da je Vučić pobedio u prvom krugu zahvaljujući upravo glasovima iz Sandžaka.

– „Na stranu što je matematički to netačno, to je i politički nekorektno i moralno neprihvatljivo, jer bi svaki glas iz bilo kog dela zemlje morao da važi jednako i da se vrednuje jednako. Ovo naravno niko javno nije rekao ali dobar deo ove kampanje jeste i u tome“ – pojasnio je lider SDPS.

On je naveo da „razume da neko ima sumnju na izborni rezultat, da je nezadovoljan tim rezultatom, da traži ponovno prebrojavanje glasova.

– Sve su to dozvoljena i prihvatljiva i legitimna sredstva u utvrđivanju izbornih rezultata. I zbog toga se ni jednog trenutka nisam oglašavao ovim povodom, čekajući da institucije, pre svega RIK, utvrde šta je istina, jer je to i naš interes – naveo je Ljajić.

On kaže da međutim ne razume da i posle prebrojavanja glasova, „na očigled svih predstavnika stranaka, na očigled javnosti, kada se utvrdila puna istina i sve činjenice, da se iz politakantskih razloga ta istina ne prihvata zato što ne odgovara već izrečenoj i presuđenoj stvari o navodnoj izbornoj krađi“.

– „Umesto bar izvinjenja usledila su nova sumnjičenja, nove optužbe, kako bi se prikrio još jedan pucanj u prazno. Da je postojao bilo kakav pravni osnov, navijao sam iz sve snage da se izbori ponište na tim mestima i da se održe ponovo. Jer, rezultati bi bili isti ili čak i gori za one koji su ovu kampanju pokrenuli – zaključio je Ljajić.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
april 10, 2017|Vesti|