Martinović: Mere aktivne politike zapošljavanja za one koji teže nalaze šansu na tržištu rada

U Zaječaru su uručeni sporazumi o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja između Nacionalne službe za zapošljavanje i jedinica lokalnih samouprava Zaječarskog okruga.
Sporazume je predstavnicima lokalnih samouprava Zaječara, Boljevca, Knjaževca i Sokobanje uručio generalni direktor Nacionalne službe zapošljavanja Zoran Martinović.

Ovim je formalno otpočela realizacija sporazuma aktivne politike zapošljavanja za 2017. godinu.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za lokalne samouprave sa područja Zaječarskog okruga je 40 miliona dinara. Od toga je iz lokalnih budžeta oko 21 milion i iz budžeta Republike Srbije blizu 19 miliona dinara.

Verujem da će ova sredstva koja zajednički izdvajamo zaista biti dobro targetirana i usmerena prema onima koji teže nalaze šansu na tržištu rada. U ovoj godini 118 lokalnih samouprava je udružilo sredstva sa NSZ i u tu svrhu su izdvojili oko 550 miliona dinara, a mi smo izdvojili 505 miliona. To je jedan dodatni budžet, dodatni oblik sredstava koji će u tim lokalnim samoupravama dati još veći doprinos, da veći broj svojih građana uključe u naše aktivne mere zapošljavanja. Činjenica je da država poslednjih godina iz svojih raznih budžeta, preko raznih institucija, preko lokalnih samouprava izdvaja i podstiče ne samo zapošljavanje nego i preduzetništvo i otvaranje sopstvenog biznisa,
kazao je Martinović.

martinovic

Ivanišević: Značajana pomoć Zaječaru za socijalne usluge

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja opredelilo je ove godine 9,9 miliona dinara za unapređenje socijalne zaštite u Zaječaru, izjavio je prilikom posete Društvu Roma Zaječar Nenad Ivanišević, državni sekretar u ovom ministarstvu.

Najviše reči na tribini održanoj u prostorijama Društva Roma bilo je o problemima romske populacije, Strategiji inkluzije Roma i Dekadi Roma.

zajecar 2

Kreiraćemo neke programe, za koje će uz pomoć Evropske Unije, posebno nemačke vlade, biti predviđeno dosta para. Vaše je da osmislite dobre projekte i konkurišete za novac, kazao je Ivanišević.

Miljan Rašić, koordinator za romska pitanja za grad Zaječar i kandidat za odbornika na izbornoj listi “Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje”, naveo je da se Romi svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima, ali da lokalna samouprav ima razumevanja. Nedavno je otvorena kancelarija Društva Roma, a LER će pomoći u izradi neophodne projektne dokumentacije.
Skupu je prisustvovao i dr Ivan Čikarić, kandidat za gradonačelnika Koalicije “Aleksandar Vučić –brže, jače, bolje”.

Mahmutović: Zaječar može da računa na pomoć Ministarstva zdravlja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović, posetio je Zdravstveni centar Zaječar.
Sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove i lekarima, među kojima je bio i dr Ivan Čikarić, kandidat za gradonačelnika Koalicije “Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje”,obišao je Urgentni centar, Interno odeljenje i Angio salu.
Izgradnju, odnosno renoviranje i opremanje ovih zdravstvenih jedinica kojima se zaječarska medicinska ustanova ponosi, pomoglo je Ministarstvo zdravlja.
“Angio sala može da posluži kao primer dobre prakse projekta “Zlatni sat”, što praktično znači da u slučaju srčanog zastoja ili ifarkta pacijent u roku od sat vremena dobija odgovarajuću lekarsku pomoć,
kazao je Mahmutović i poručio kolegama da se na Ministarstvo zdravlja uvek može računati za bilo koju vrstu pomoći.
Da predstoje ozbiljna ulaganja države u zdravstvo, kazao je Mahmutović, pokazuje i skori početak rad novog Kliničkog centra u Nišu i raspisivanje tendera za gradnju kliničkih centara u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page