Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Srbije u Kikindi je obeležio 6. oktobar, dan kada su pre tačno 70 godina Crvena armija i partizanski odred oslobodili Kikindu od fašističkih agresorskih snaga.

To je bio značajan period kada su nemačka vojska i njihovi saveznici gubili grad po grad i kada je došlo do oslobođenja celog Banata. U ranim jutarnjim satima tog 6. oktobra je konačno oslobođena i Kikinda, za šta su život dali naši mnogobrojni sugrađani.

Opštinski odbor SDPS Kikinda smatra da je ovaj datum jedan od najznačajnijih u istoriji našeg grada. Naši preci, koji su ponosno dali život za slobodu, ne smeju biti zaboravljeni i moramo da ih se sa poštovanjem sećamo i da ih uvek pominjemo. Njihov primer treba da nam bude smernica, da ne dozvolimo nikada da mržnja pobedi nad razumom i da se ponovi sve ono protiv čega su se oni borili i za šta su ginuli.

Cveće na spomen – obeležje žrtvama fašizma na gradskom trgu danas su položili odbornici SDPS u SO Kikinda, Gordana Bulatović i Nebojša Tepavac.

Za kraj, podsećamo da je Kikinda grad ravnopravnosti u kojem nema mesta nacionalnim podelama, niti mržnji bilo kakve vrste. Greške iz prošlosti nam ne daju za pravo da uništimo sve što su nam preci ostavili u nasleđe. Zato danas ponovo poručujemo: Smrt fašizmu!

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page