9.7.2018.godine

VELIKI sam protivnik zamrznutog konflikta oko Kosova i Metohije, koji sad provejava kao neko dominantno raspoloženje u javnosti, izjavio je u intervjuu za Večernje novosti potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić. To nije nikakvo rešenje, već opcija da sedimo skrštenih ruku, gledamo u nebo očekujući da se nešto desi, da neka viša sila ovo reši. A to je najgore moguće i za Srbiju i za Srbe na KiM.
* Pristalice zamrznutog konflikta imaju tezu da okolnosti na geopolitičkom planu idu Srbiji naruku i da zato treba čekati?

– Lako je pričati sa Terazija i iz kafana o zamrznutom konfliktu, a mogu li Srbi na KiM da izdrže to? Ni sa Trampom se politika Amerike prema Srbiji, regionu i Kosovu nije promenila, EU, iako oslabljena, ima isti odnos prema rešavanju kosovskog pitanja. Rusija se vratila na velika vrata na međunarodnu političku scenu, i ni to nije dramatično promenilo stvari oko KiM. Šta još treba da se desi, da propadnu Amerika i EU, pa da nam međunarodne okolnosti u potpunosti idu naruku. Pa čak i da to bude, kad-tad ćemo morati da rešimo kosovsko pitanje.

* Da li je za vas prihvatljiva ponuda da se ne protivimo članstvu Kosova u UN u zamenu za šira ovlašćenja za ZSO?

– U platformi za KiM koju je predložila SDPS jasno stoji da treba da pregovorama o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, izuzev UN. Ako se omogući članstvo u UN, o čemu više da se pregovara?
* A da li bi vam bilo prihvatljivo da se Srbija ne protivi tome da Priština dobije stolicu na Ist Riveru, a da zauzvrat ubrzano dođemo do članstva u EU?

– Koliko ja znam, ponude te vrste nema. Osim toga, u EU sada dominira stav da Unija ne može da bude veća dok ne bude jača. Naravno, to ne znači da treba da odustanemo od evropskog puta. Kakva god da je EU, mislim da je ona za Srbiju najbolji okvir, jer će biti katalizator naših unutrašnjih promena, modernizacije i reformi koje treba da sprovodimo.

* Jeste li razgovarali sa predsednikom Vučićem o vašem predlogu za KiM?

– Još ne. Ali smatram da sve stranke treba da daju svoje viđenje važnih državnih pitanja, a ne da čekaju da Vučić to završi, da bi onda, kakvo god rešenje da bude, mogle da ga napadaju i kritikuju.

* Postoje li rokovi za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom? Pominjan je mart sledeće godine…

– Mislim da se ovo pitanje ne može rešiti tako brzo kao što neki ljudi u međunarodnoj zajednici to očekuju. O Kosovu se intenzivno priča više decenija, ne znam da li je realno da se to sad reši za nekoliko meseci. Plus, pozicije su i dalje veoma udaljene.
* Hoće li uz referendum o kosovskom pitanju biti raspisani i izbori?

– Protivnik sam čestih izbora, ali nikad ne možemo u potpunosti da ih isključimo, jer često zavise od okolnosti. Od mene ta odluka ne zavisi, već od stožerne stranke vladajuće koalicije. Iznenadio bih se da izbori budu na jesen, kako se u javnosti pominjalo.
* Podržavate li odluku da se odloži rekonstrukcija Vlade?

– Odluka je logična i dobro je što je poslata jasna poruka da to u ovom trenutku nije tema. Ako imate najvažnije državno pitanje u ovom trenutku, pitanje KiM, logično je da njemu budu podređeni svi drugi interesi.

* Da li se „primio“ premijerkin apel da Vlada bude jedinstvena, da li su se smirile strasti među ministrima?

– Ovo nije koalicija u klasičnom smislu, jer vladajuća većina zavisi samo od SNS. To što ima različitih izjava o pojedinim pitanjima je potpuno normalno, i daleko je od bilo kakve netrpeljivost ili nestabilnost u Vladi.

* Jesu li opravdani strahovi da Sandžak može da se otvori kao novo žarište?

– Kada je buktao rat i raspadala se zemlja devedesetih, govorio sam da Sandžak neće biti novo žarište, jer nema potencijal za krizu. Još ima etničkih netrpeljivosti u glavama ljudi, situacija nije idealna, ali emocije treba ostaviti po strani, jer je sve to sedam milja daleko od bilo kakve nestabilnosti u regionu.
Izvor: novosti.rs

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page