Potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić je večeras u Sarajevu izabran za najmimistra jugoistočne i centralne Evrope od strane Udruženja menadžera Bosne i Hercegovine. Nagradu mu je uručio visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko.

Za posebne zasluge nagrada je dodeljena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i vladi te zemlje, dok je titulu Evropska ličnost godine zaslužio Džonatan Mur, šef misije OSCE u BiH, a ambasada Narodne Republike Kine u BiH i ambasadorka Čen Bo dobitnici su nagrade najambasador i najambasada.

Uspešan sastanak Ljajića i Šarovića

Bosna i Hercegovina i Srbija otvoriće zajedničko predstavništvo u Istanbulu, najavio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa Mirkom Šarovićem, zamenikom predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Sastanak Šarovića i Ljajića: BiH i Srbija u septembru otvaraju zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo u Istanbulu

Osim o ovoj dva ministra su razgovarala i mnogim drugim temama kako bi poboljšali ekonomsku saradnju dve zemlje, ali i zajednički nastupili na trećim tržištima. Stoga je predloženo pokretanje nekoliko zajedničkih turističkih projekata.

Uspešna ekonomska saradnja

“Mislimo da bi ekonomska saradnja dve zemlje, koja je uspešna, mogla biti još uspešnija. Tu smo da rešavamo probleme o slobodnom kretanju roba, a postoje i necarinske barijere i nadležne institucije rade na tome da se ti problemi otklone. Interes nam je da se trgovinska razmena između dve zemlje odvija nesmetano. Sadašnji obim robne razmene od milijardu i 500 miliona evra može biti veći i mislim da će ova godina u tom pogledu biti rekordna u oba smera. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, vrlo važan spoljnotrgovinski partner. Ukupno je na četvrtom mestu nakon Italije, Nemačke i Rusije i želimo da ovu saradnju razvijamo. U tom pogledu smo potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Moramo da udružimo kapacitete i potencijale ukoliko mislimo da privlačimo investitore i zajedno nastupamo na trećim tržištima”, kaže Ljajić.

Naglašava da se “iz toga rodila ideja da se razvije trilaterala sa BiH”. U septembru će, kaže Ljajić, verovatno otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

“Nama se otvara mogućnost, po sporazumu koji imamo sa Turskom, da koristimo sva njihova predstavništva, njih oko 15 širom sveta. To je šansa za naše privrednike da otvaraju nova tržišta. Predložili smo i neke zajedničke projekte iz oblasti turizma. U planu je biciklistička tura Beograd -Sarajevo – Dubrovnik. Želimo da izradimo kompletan projekat i prikupimo dokumentaciju kako bi konkurisali kod Evropske unije i, koristeći ta sredstva, napravimo nešto što bi bilo od velikog značaja za sve zemlje kroz koje bi ta biciklistička tura prolazila”, rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji želja da se u BiH i Srbiju privuče što veći broj kineskih turista, kojih godišnje u svetu imao oko 100 miliona.

“Želimo da se borimo za deo tog kolača. Došli smo na ideju da izradimo projekat i ponudimo ka kineskim tour operaterima pod nazivom “Putevima Valtera”. Njime bi omogućili kineskim turistima da posećuju lokacije u BiH i Srbiji gde se snimao film ‘Valter brani Sarajevo’. Moraćemo što više ovakvih projekata da koncipiramo kako bi to što radimo imalo konkretan smisao, a to je što bolja ekonomska saradnja, što veća trgovinska razmena i što bolji rezultati naših kompanija na trećim tržištima”, istakao je Ljajić.

Šarović je kazao da je veoma važno rešiti određene probleme prilikom trgovinske razmjene između dve zemlje, na čemu on i njegov srpski kolega intenzivno rade.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page