Nije moguće predvideti dalje poteze Prištine i da li će oni povući dodatne takse na srpsku robu, ali u međunarodnim krugovima postoji jasan konsenzus da su takse neprihvatljive i da moraju biti povučene, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

U protivnom, naveo je Ljajić, ceo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ostaje zamrznut.

– Ove ekonomske mere su “par ekselans” političke mere, one su zamrzle dijalog – kaže Ljajić, i ističe da bi se dijalog između Beograda i Prištine nastavio, situacija mora da se vrati na period pre uspostavljanja prvih taksi od 10 odsto.
Ljajić je gostujući na TV Pink rekao da je “teško predviđati iracionalne poteze nekih ljudi, te da kada su prvi put uvedene takse od 10 odsto, i naši ali i privrednici sa KiM su očekivali da će one trajati 10 do 15 dana. A zatim, dodao je, Priština je podigla takse na 100 posto.

– Ko može da kaže šta će se desiti? – upitao je Ljajić, istakavši da “mi na dnevnoj bazi pratimo štetu”.

Kako je rekao, za prvi mesec ona je bila 34, 6 miliona manjka robe koja je plasirana na KiM u odnosu na isti period prošle godine. Praktično je, kaže, trgovina stala, osim međunarodnih brendova koji su izuzeti.

– Prete i da će njih staviti na taj spisak. Jedino ostaje pritisak iz Evrope i Vašingtona da se takse povuku – kaže Ljajić.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page