Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da se samo jakim političkim pritiskom međunarodne zajednice može efikasno ukinuti odluka Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne Hercegovine.

“Dobro je da se međunarodne zajednice oglašavaju protiv takvog poteza Prištine, ali je neophodna odluča akcija ili će to destabilizovati region i izazvati humanitranu katastrofu”, rekao je Ljajić. 

On je kazao da je trenutno, situacija na severu Kosova bolja, jer ima zaliha, ali da je na jugu veoma teško. 

“Nije ovde reč o taksama, nazovimo stvari pravim imenom, ovde je reč o zabrani trgovine, došle je do potpune obustave trgovine između Srbije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine”, rekao je on. 

Ljajić je objasnio da za rešavanje problema povećanja takse moralo da se krene obraćanjem CEFTA i dodao da ako se za tri meseca ne reši problem, da će se Srbija obratiti arbitražnom sudu. 

“To je komplikovana i dugotrajna procedura, ali morali smo to da uradimo, kako nam se ne bi prigovorilo da ne koristimo postojeći mehanizam”, naveo je Ljajić povodom obraćanja CEFTA. 

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page