Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je tokom nedavne posete Azerbejdžanu razgovarao o mogućim ulaganjima te zemlje u Srbiju.

Ljajić je najavio da se u februaru sledeće godine očekuje dolazak velikog holetskog investitora koji će obići srpske banje.

Ljajić kaže i da je na sastancima u toj zemlji bilo reči o investicijama u srpsku poljoprivredu, ali i putnu infrastrukturu vezano za izgradnju autoputa Ruma-Šabac-Loznica, prenosi B92.

Razgovaralo se, navodi, i o mogućnosti kreditiranja od strane Azerbejdžana ove deonice u Srbiji.
Poseta ulagača već u februaru

Ministar je podsetio na, kako je rekao, uspešnu saradnju sa firmama iz te države koje su radile na deonici Koridora 10, deonici od 40 kilometara. Ljajić je izrazio nadu da će se postići dogovor sa Azarbejdžanom i da će uslovi za kreditiranje deonice Ruma-Šabac-Loznica biti još povoljniji nego za deonicu koju se firme iz te zemlje radile na Koridoru 10.

U Azerbejdžanu su, kaže, održani sastanci sa nadležnima te zemlje, kojima su predstavljeni banjski potencijali Srbije.

– Mi ćemo već u februaru imati posetu jednog velikog hotelijera koji ima svoje hotelske komplekse širom Rusije i Azerbejdžana – rekao je Ljajić, prenosi B92.

Privrednici te zemlje su kaže, zainteresovani da ulažu u sektor poljoprivrede, posebno kada je reč o stočarskoj proizvodnji i biljnoj proizvodnji, a u januaru naredne godine očekuje se dolazak zainteresovanih za ulaganje u sektor biljne proizvodnje u Srbiji.

Precenjena vrednost neće dovesti investitore

Ljajić je izjavio i da će u ovoj godini početi da se radi nova procena vrednosti 27 banja kako bi se za svaku od njih našao najbolji model za ulaganje.
– Imamo 27 mesta koja imaju status banja ili rehabilitacionih centara. Činimo sve da privučemo različite investicije kroz strateško partnerstvo, klasičnu prodaju ili grinfild investicije, jer je banjski turizam nešto na čemu će Srbija graditi i povećavati turistički promet – rekao je on.

Ministar je naveo da se banje neće prodavati u bescenje, ali ni da precenjena vrednost banja ne može da dovede investitore. On je izjavio i da se na primeru Kuršumlijske banje videlo koliko je prava procena vrednosti važna.

– Javni poziv za prodaju Kuršumlijske banje završio se neuspešno, jer je banja procenjena na 2,4 miliona evra i naravno da se za tu cenu, za ruinu koja postoji niko nije javio – rekao je Ljajić.

Neke banje ostaju u državnom vlasništvu

On je naveo i da će neke od banja “sasvim sigurno dugo ostati u državnom vlasništvu” jer se želi povećanje njihove vrednosti i zadržavanje zdravstvenog segmenta po kojem su prepoznatljive.

Ljajić je ocenio i da je banjski i zdravstveni turizam u Srbiji nedovoljno iskorišten resurs, jer se u tom segmentu realizuje samo 16 odsto turističkog prometa i 26 odsto ukupnih noćenja, dok 80 odsto posetilaca čine domaći gosti.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page