Druga Izborna skupština beogradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije održana je 2. februara u Beogradu. Delegati su za novog predsednika jednoglasno izabrali Milenu Bićanin, dosadašnju potpredsednicu Gradskog odbora.

Milena Bićanin član je Glavnog odbora i predsednik Gradskog odbora za obrazovanje Socijaldemokratske partije Srbije. Više od 10 godina je bila direktor u OŠ „Drinka Pavlović”, a do prošle godine član je Gradskog veća Beograda.

Vanredna skupština gradskog odbora je održana u skladu sa statutom SDPS zbog činjenice da  dosadašnji predsednik GrO Vladimir Nikolić uskoro stupa na dužnost generalnog konzula Republike Srbije u Banja Luci, te da zbog toga neće biti u mogucnosti da i dalje bude na čelu beogradske organizacije SDP Srbije.

odbor

Na svečanom delu zasedanja prisutnima se obratio predsednik SDP Srbije, Rasim Ljajić. On je najavio uključivanje novih ljudi u rad partije i promene u nekim gradskim i opštinskim odborima, podsetivši da će u ovoj godini biti održano desetak lokalnih izbora.

Ljajić je rekao da postoji mogućnost za nove parlamentarne izbore u Srbiji.

“Izbori nisu dobro rešenje, jer vlada ne može da radi u atmosferi stalne predizborne kampanje. Ali ako se pripremaju, onda je bolje da odmah izađemo na izbore i da završimo s tim”, rekao je on.

“Srbija se nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, a da bismo mogli da radimo potrebno je da imamo političku stabilnost”.

Ljajić je naglasio da se u Srbiji stvara klima kao da je predizborna kampanja već u toku i da to nije dobro za zemlju. SDP Srbije se, kako je naglasio, neće pitati treba li ići na izbore ili ne i o tome će odlučivati dve najveće stranke koje sačinavaju vladu, jer sve druge mogu da naspuste vladajuću većinu, a da je ne ugroze.

” Verujem da bi bilo važno da vlada opstane, da dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i učinimo sve da oporavimo posrnulu ekonomiju”, kazao je Ljajić.

On je članovima SDPS-a poručio da su na pravom putu, ali da će morati mnogo brže da rade i naglasio da ne mogu da se oslanjaju samo na njega.”Ako neko misli da ću ja 90 odsto vući stranku, a svi ostali samo 10, a da ću vam onda iz rukava deliti poslaničke i državne funkcije, grdno se varate, moraće kvalitet da vas preporuči”, poručio je Ljajić.

“Ne verujem da ijedna afera može da sruši vladu, posebno što bi moralo sve da bude ispitano, istraženo …”, rekao je Ljajić odgovarajući na pitanja novinara nakon sednice beogradskog odbora.

On je, međutim, dodao da ne želi da prejudicira i da je teško dati bilo kakvu ocenu na osnovu novinskih članaka. Prema njegovim rečima, to sve mora biti predmet detaljne istrage, a stvara se takva atmosfera, koja ne koristi niti vladi, niti društvu.

Ljajić je rekao da sve to treba da dobije tačan odgovor, a ne odgovor koji će se naći u medijima, odnosno u odgovajućim strukturama. Takođe je dodao da bi u ponedeljak trebalo da se održi redovna sednica Vlade Srbije i da još nema tačan dnevni red, tako da ne može da prejudicira da li će to biti jedna od tema.

Ljajić je rekao da bi to verovatno pre trebalo da bude tema na redovnim kordinacijama predsednika vlade.

Kao “cilj svih ciljeva“ Ljajić je naveo rad na oporavku ekonomije.  Takođe je rekao da SDP Srbije priprema novi izborni zakon koji će se za oko mesec dana naći u skupštini.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page