Danas je tačno godinu dana otkako su prištinske privremene institucije uvele taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadašnji premijer Ramuš Haradinaj rekao je da su to ekonomske sankcije Prištine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.

Vrednost godišnjeg izvoza iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju do pre godinu dana bio je oko 450 miliona evra.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija za godinu dana izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine.

“Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona eklektrične energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na Kosovo što je minimalno u odnosu na 440 miliona”, rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, u centralnu Srbiju je uvezeno više sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910 hiljada evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

“Nemamo više dole ni ‘Bambija’, ni ‘Dijamanta’, ‘Viktorije’, ‘Sunoka’…”, naveo je ministar.

Kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici, koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Zemlje iz okruženja duplirale izvoz na KiM

Prema njegovim rečima, zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

“Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode”, naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

“Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročn efekti ovih taksi biće veliki, jer je pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM”, rekao je Ljajić.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page